Sivil Savunma Hizmetleri
Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan "Sivil Savunma Uzmanlığı" üniversitemizin afetler ve acil durumlar konusundaki planlama, eğitim ve uygulama çalışmalarının kordinasyonundan sorumludur.
1 - ) SİVİL SAVUNMA PLANLARI
Üniversitemizin tüm yerleşkelerinde "7126 sayılı Sivil Savunma Kanununa" göre hazırlanması gereken Sivil Savunma Planları Sivil Savunma Uzmanı kordinasyonunda birimlerimiz tarafından yapılmaktadır . Sivil savunma planı içinde birimlerin tahliye planını gösteren krokiler , kritik noktaların gösterilmesi , acil durumlarda görev alacak kişiler , sivil savunma ekiplerinin listeleri bulunur.
Sivil savunma planları Rektör tarafından imzalanarak AFAD il müdürlüğünün onayına sunulur.
2 - ) AFET BİLİNCİ EĞİTİMLERİ
Afet nedir ? Depremler nasıl gerçekleşir ? Afetlerden önce alınabilecek tedbirler nelerdir ? Depremde ilk 72 saat neden önemlidir ? Depremde kendimizi ve yakınlarımızı nasıl koruyabiliriz ? Yangın ve Yangın Güvenliği vb. konularda bilgiler aktarılmaktadır.
Sivil savunma uzmanlığımız Afet ve Acil Durum Müdürlüğü başta olmak üzere diğer kurumlarımızın desteği ile her yıl afet bilinci eğitimlerini rutin olarak düzenlemektedir .
3 - ) YANGIN GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ
Başta tüm birimlerimizde oluşturulan sivil savunma ekiplerinde görev alan personelimiz olmak üzere tüm personelimizin katılımına açık olarak düzenlenen yangın eğitimleri itfaye daire başkanlığı itfaye okulunun uzman eğitmenleri tarafından verilmektedir .Eğtimler teorik ve uygulamalı olarak yapılmaktadır.
Müdürlüğümüzün Düzenlediği Eğitimlerde :
2021 yılında 99
2022 yılında 103
2023 yılında 227 kişiye eğitim verilmiştir.
4 - ) YANGIN TÜPLERİNİN DOLUMU VE KONTROLÜ
Sivil savunma uzmanlığımız üniversite genelinde tüm bina ve tesislerimizde ne kadar sayıda ve hangi türde yangın tüpü olduğu konusunda envanter tutarak dolum zamanı geldiğinde bu tüplerin doldurulması için İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığını bilgilendirmektedir.
5 - ) SİVİL SAVUNMA AMİRLİKLERİ
Tüm birimlerimizde belirlenen Sivil Savunma Amirleri birimlerde yangın ile ilgili tedbirlerin alınması , afet hazırlıklarının kordinasyonu , Sivil Savunma Ekiplerinin oluşturulması ve güncellenmesi , eğitim ve tadbikatlarının yaptırılması konusunda birim yetkilisine ve sivil savunma uzmanına bağlı çalışma yürütmektedir.
6 - ) ARAMA KURTARMA EKİBİ (MÜSAR)
1999 Depreminden sonra müdürlüğümüz bünyesinde kurulmuştur. Gönüllülük esasına göre akademik ve idare personelden oluşturulan ekip bir çok farklı kurumdan arama kurtarma ve acil durumla ilgl konularda eğitim almıştır. 1999 Marmara, 2011 Van Erciş ve 2023 Kahramanmaraş Depremlerinde aktif olarak kurtarma çalışmalarına katılmıştır.
Bu sayfa Koruma ve Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından en son 23.02.2024 09:26:55 tarihinde güncellenmiştir.